Preskoči na glavno vsebino

Kanabinoidi, konoplja in sodobni človek (v izgradnji)






































V tem prispevku združujem znanje, katero se v sodobni klinični praksi potrjuje. Zakaj konoplja in konopljini celostni ekstrakti
smola, celostni ekstrakt rastline konoplje
smešijo konvencionalno medicino, zdravijo otroke, podpirajo svobodomiselnost, čuvajo človeka ter ostale vretenčarje. Kako je možno, da ni na voljo v vsakodnevni uporabi?

Ker še ne vemo!

Naše telo v dinamičnem toku energije krmili mnogo sistemov; nervni, imunski, reproduktivni, dihalni, kostni in metabolizem. Vse te sisteme krovno krmili Endokanabinoidni sistem ECS. Sodobna molekularna biologija ga je v 90h prepoznala. https://en.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoid_system
Endokanabinoidni sistem (ECS) je zaradi svoje krovne regulatorne funkcije  ohranjanja homeostaze, tarča za opazovanje zdravja.  Sistem znotraj našega telesa  regulira ter komunicira z vsemi ostalimi sistemi, ker ima po potrebi razporejena svoja dva receptorja CB1 in CB2 v vsaki človeški celici. ECS je redko in z zadržkom omenjen v osnovni literaturi bodočega zdravnika ali farmacevta. Endokanabinoidni sistem ima zunanjenga partnerja, rastlino konopljo, harmonično sodeljujeta.
DANES SO DEJSTVA O KONOPLJI FUNDAMENTALNA GENETSKA BITKA*dr. Bob Melamede
# CANNABIS bi naverjetneje v starih jezikih pomenil aromatična zel, sativa pa pomeni cultiviran.
36 miljonov let stara ratlina, veliko starejša od človeka, je ustvarila celostno rastlinsko paleto
zdravilnih komponent. Zelo razširjena in versatilna rastlina, hvaležna za žlahtnjenje.
 Iz semena zraste v hrano in gorivo, uporabljamo vlakna iz stebel, lahko jo spremenimo v katerikoli izdelek, nadomešča rudnine nujnopotrebne za razvoj baterije, s svojo prisotnostjo na poljih zdravi planet.
Pozorno izbrana in dobro razumljena je prvovrstna pharmakopeja; zdravilne učinkove so zgoščene v cvetovih in listih ter koreninah; 
Kanabinoidi, terpeni in flavoni, so najvišje koncentrirani, ko je ženska rastlina v zadnjem ciklu lovjljenja polena moške rastline. Distribucija THCja, najbolj potentne molekule rastline, CBDja in drugih kanabinoidov, terpenov in flavonov je predvsem skoncentrirana v cvetovih.
Kaleča semena

Močne korenine konoplje
Moška rastlina v cvetu, ter oplojena ženska rastlina
Aktualni trend pri žlahtnitvi konoplje je doseči čivišje koncentracije THCja, tudi do 60%. Katerakoli organsko vzgojena, zdrava in pravilno zrela konopljia rastlina je kompleksnega in širokega spektra različnih fitokemikalij (terpeni, flavoni), ki le skupaj tvorijo sinergistični učinek in so na sesalce ob vnosu adaptogeni.
entourage effect

                                                          #Veliki advokati kanabisa
Brez teh rahlo božanskih bitji, bi bili prepuščeni sami sebi in le intuitivno iskali pot do boljšega počutja, le tisti redki sposobni teže upora skopo izbrani:

dr. Raphael Mechulam
in njegova ekipa v Izraelu izolira molekulo THC, 1964, in začne laboratorijsko sago najbolj uporabne, raziskovane in testirane rastline na tem planetu. Je eden znanstevnikov, ki je posvetil svoje delo kanabisu, ter njegovem delovanju na človeka. Endocanabinoidni sistem, kot potrjeno dejstvo trej posledica tega odkritja!
_dr. Ethan Russo, nevrolog, medicinski znastvenik in organski botanik
pediatrinja Bonnie Goldstein, cannabis medical doctor
Večina mikroboilog in pediatro opozarja o nenevarnosti kanabinoidov. Dr. Bonnie ima kot pionirka v svoji stroki veliko dela z uglaševanjem podobe konoplje kot zdravilke.
Dr. Bonni Goldstein dnevno prepisuje konopljo bolnim otrokom. Ko o medicinski konoplji v pediatriji razmišljamo, moramo razumeti, da efekt HIGH omogoča otrokom boljše počutje, običajno čez čas opustijo vsa druga zdravila. Zamislite si družine ponovno oživelih otrok, so živi testament. Californiji zato na tem področju dogaja ogromno testirana. Je priča migraciji mase otrok, ki so že poškodovani (kemoterapija in radiacije) in odpisani s strani uradne medicine. Običajno se tumorji teh otrok zdravijo v 3 do petih mesecih, številčno. 
Californijci imajo lahko Medical Cannabis Card in  Responsible Adoult Use (legalno konopljo ne glede na razmerja kanabinoidov), a kot američani podpisniki mednardonih deklaracij, ki konopljo zavirajo in nje uporabo strogo kaznujejo. Crazy world, poglejte si kako to pojasni ameriška predstavnica na srečanju UN.  Premalo govorimo o praznovamju človeških pravic v Kanadi.

Dr. Melanie Dreher, raziskovalka že od 70h, pretežno na Jamajki. Svet je preplavila z jamajško študijo otrok mam, ki imajo konopljo tradicionalno vključeno v svojo dnevno rutino. Njeni rezultati so vedno rušili antikanabis ideologijo, zadnje čase so pomembne in svoje delo lahko razvija dalje. Potrdi nam da je konoplja  med nosečnostjo povsem varna in lahko blagodejna, tako za mati kot otroka v prenatalnem in postnatalnem obdobju. Intervju z dr. Dreher

Dr. Bob Melamede, profesor molekularne biologije in biokemije, velik iskalec fundameta resnici življenja, ki jo je tudi našel, in nam pripeljal bližje tako da združi koncepta molekularne kemije in  termoinamike okoli equvilibriuma. Dober predavateljnam vedno jasno predstavi življenje in zdravje, kot dinamično kreativno delovanje med pretokom energije in materije. To dejstvo je centralna tema  njegovega raziskovanja in razumevanja, hkrati najboljša podlaga za uvid kaj je življenje, kaj smrt, kaj zdravje in kaj je bolezen.
dr. Bob z svojo družino
dr. Mara Gordon, procesna inženirka, pacientka in nato ustanoviteljica zdravstvene organizacije Aunt Zelda's Mara je izjem primer, kako od pacienta oseba postane del razvoja zdravila. Konoplja glede na njegove lastnosti lahko pridom in še udobneje uporabljamo. Raziskuje delovanje in raznovrstnost endogenokanabinoidnega tonusa, ter razmerja zdravilnih učinkovin iz široke palete ponudbe konoplje. Gordonova v praksi preko klinike Aunt Zelda's  sprejema paciente, tako vodi zelo uspešno ter produktivno ustanovo. Sposobni so financiranja raziskav na področju konoplje.
 Rick Simpson osrednja ikona prepoznavalca konoplje kot zdravilke, saj je ima stabilno zgodbo boja za zdravje, močno vizijo, znanje inžinirja in srce pravega kristjana.
Rick Simpson je že zdravil  ljudi še preden je canabis postal mainstream tema, poznavalci razvoja medicinske konoplje pa vedo da je spretno uporabil moc www in preroste iskrene izpovedi.
 Rick je pred 20 leti s svojo klavrno boleznijo obupal nad ponudbo rešitev iz zdravstvenih ustanov in se začel truditi, da bi mu za njegove patologije predpisali tudi konopljo. Neuspešno, dokler ni koncentrata rastline izdelal sam. To znanje že vrsto let razvija in podaja kjer le ima priložnost, velik aktivist, dobrodelni delavec, sodobni humanist. Zivi zdravo in umirjeno življenje nekje na Hrvaškem.
Izgnan, topel in prijeten človek je kot starosta zagnal zavest o medicinski uporabi konoplje med zemljane.

John Salley, štirikratni NBA prvak, vegan in uspešen podjetnik, ojavno v izjemi me zelo slavnimi uporabniki gradi sodobno rekreativno podobo konoplje, kot najboljšo izbiro. Sedaj uspešen poslovnež, mož in oče, ki mu konoplja ohranja ravnotezje v zivljenje z vključno z zdravjem in dobrim poslom. Poznavalci basketa ga poznajo saj je glasen treh močnih temeljih zdravja; konoplja, veganstvo ter zdravo telo.
Jenifer mcFarlane, aktivistka, novinarka in polnozaposlena  svetovalka na področju konoplje. Aktivistka z darom kvalitetnega zapisa osvetljuje kulturo konoplje in ženske v vseh pogledih nagovarja naj se je prednostno poslužujejo od kremce do zabave. Fenomenalna spekaerka, atraktivna, samozavestna Izraelska ubežnica, ki je začela svojo univerzo o konoplji v nezakonitih growih Amsterdama, je danez prepoznaven obraz naraščajoče industrije, ki je prepravljena z željo po nadpovprečnem in odličnem.

  
Božidar Radišič, aktivist ter  član društva Onej, ki na področju slovenije zbira podatke, izobražuje in nudi svetovanja s področja konoplje Hopla Konoplja. Božidar je prepoznaven in spoštovan strokovnjak v svetu medicinskega kanabisa, veliko predava, izobražuje, ter sodeluje pri vpeljavi standardov glede statistike pecientov.
Božidar Radišič
Jaka Bitenc
Dr. Tanja Bagar
Jaka Bitenc, aktiven posameznik, ki uspešno regulira svojo bedno bolezen s konopljo, pioniri med vestniki, ki brez dlake na jeziku ter z veliko težo upora ohranja svoj status neupravičenega pacienta skonopljo.

dr. Tanja Bagar, direktorica ICANNA mednarodnega inštituta za kanabinoide, mikrobiologinja, okoljevarstvenica, predavateljica in odlična ženska v sveh pogledih, kot si lahko pogledate na njenem prispevku znanja  o endokanabinoidnem sistemu. Tanja je pripravila prezentacijo ECSja za naše parlamentarce, naše zdravstvene direktorje etc., ker je minilo tega že skoraj desetletje, jo vsaj upoštevajo ko govori o aktivnem oglju za vrtnarstvo? 










ECS  regulira naše telo celostno, znotraj nas podpira vse sisteme,organe in celice da bi ohranilo ravnotežje homeostaze. Učinek ECSja pojasni motnje ECSja.

#EVOLUCIJA, ČLOVEŠKO TELO IN KONOPLJA
#TELO: koncepti pomembni, da o njih mislimo

Naše telo je v osnovi strutura odvisna od pretoka energije. 

Če ne jemo, spimo, dihamo in se sproti znebimo svojih odpadkov ne moremo obstajati, umremo. 
Naš flov vzdržuje  naše zdravje in je stanje čim dlje od equilibriuma (tam kjer je že vse organizirano).  Staramo se dokler ne dosežemo zamenjave faze, kje preidemo v equilibrium. Naša energija potone, zamenjava pola= smrt.
Rast je organizacija obstajanja vzdrževana s tokom energije, proces  ravnoteži neprestana aktivnost telesa ter nasprotno neprekinjena reciklaža in sanacija.
Prosti radikali nas v tem konceptu vodijo k storilnosti. 
Tako smo platforma organizacijskega toka, ki potuje skozi vesolje. 
Kvantni poskus adaptabilnosti. Kot vrsta nismo najpametnejši, ne najhitrejši, ne najlepši, smo pa najbolj prilagodljivi in se spremebam tudi najbolj izpostavljamo. Zavestno.
Za preživetje se moramo adaptirati in ta sposobnost se na zemlji pojavi s prihodom vretenčarja in razvojem CB1 receptorja oz. gena.  Rodi se endokanabinoidni sistem in začne svojo evolucijo, začne se graditi kompleksnost ECSja.
Na križišču med fiziko, biologijo življenja in bogom so znanja, ki podpirajo zdravje. Realno živimo  v svetu lažne medicine in lažne znanosti, lažnih novic in lažne politike, ki nam kot človeštvu zavirajo korak v nanaslednjo stopnjo evolucije... 
ko smo na koncu sigurnega si s konopljo pomagamo vsaj pri poškodbah ki jih ustvarimo znotraj svojega telesa zavoljo energetske neučinkovitosti.. Konoplja z vplivom na endokanabinoidni sistem, regulira vse kar se dogaja znotraj nas, od atoma do zavest.
Če želimo razumeti bolezen, moramo najprej razumeti kaj je življenje. ...in the box sistem se s tem ne ukvarja.. pozabite o idejah kaj je žvljenje in osvetlite.
Je možno da življenje zasleduje srečo v kateri mi sodelujemo kot  kemična reakcija. da bi razumeli življenje:
kot se vesolje odkriva ustvarja čas.
Če želiš vrteti evolucijo moraš polniti življenje.
fraktal
Življenje je dinamičen fraktal, fraktal je algoritem, ki generira podobo in zopet po tem matematičnem algoritmu podobo ponovi. Dinamičen fraktal ob ponovitvi podobe vpliva na okloje in tako ustvari nov patent za ponovitev, ki bo vplival na okolico. Po tem algoritmu patern podobo ponovi. 

Vsak živ organizem vodi ta neprekinjen energijski tok. Vsako telo je kemični poiskus v velikem biokemičnem eksperimentu na zemlji in biosferi. 
In ta organizem, kemični poiskus se neprestano trudi adaptirati na spremembo, ki se konstantno dogaja, kot se čas odvija. 
Torej naravna evolucija se premika v vedno večjo kompleksnost. In dokler se to dogaja se genereira tudi vedno več nepravilnosti znotraj vesolja...lahko potegnete vzporednice?
Kompleksnost idej da življenje sploh nastane; prapra časi še pred nastankom kanabisa;
sončna svetloba udari na planet radiacijo in set za živo kemijo je pripravljen. 
Mikrobi delajo kisik a hkrati umirajo.  Ustvarjajo gorivo in kisik. 
Nova stopnja evolucije; 
Prokariotične celice (skupine enoceličnih organizmov), ki nas sestavljajo, imajo pravo jedro in druge karakteristike, ki jih ločijo od bakterij, 
kot je kompleksnost del evolucije, so postale multicelularne in razvile velike količine prenosljivih informacij od spužve do insektov, kompleksnost evolucije pripelje do vretenčarjev, pojavi se prvi cb1 receptor, ki regulira in modulira kanale kalcija, ki je prisoten pri aktivaciji vsega., kar pripelje do novih nervnih sistemov, ter povečane kanabinoidne aktivnosti.
Sodobni človek ima vedno več CB1 receptorjev in višjo potrebo po kanbinoidni aktivnosti. Ni generalno sprejeta resnica...a učinkovita praksa. 
zakoni ki podpirajo far from equlibrium thermodynamic in nereversibilnost časa

Ko razumemo človeško življenje v njegovem fundamentu, lahko celostno razumemo konopljo in njegov pomen za človeka, brez da bi nam vlade odobrile uporabo rastline, ki nas že vsaj 5000 let spremlja ob lajšanju bivanjskih tegob.
Zelo zanimivo je da imamo ilegalne molekule ki so prisotne v korenini človeškega obstoja. Je to res le zaradi papirja in je naključno ustrezalu razvoju primitivnega zdravstva in farmacije ali pa so v ozadju še boj podle oblike dehumanizacije. Zdravniki so naučeni iz učbenikov sponzoriranih s strani farmacije, endogeni kanabinoidni sistem je v sodobnejših delih redko in z zadržkom omenjen. .
V našem telesu je 15 triljonov celic.
Kaj je življenje?
DNK
Najpopularnejša in uspešna molekula na našem planetu. Ena človeška celica ima dva metra dnk znotraj sebe, naše celo telo ima samo v dolžini dnk_ja 400x pot do sonca in nazaj. 
Pomislite kaj se dogaja ko se celica replicira?
Po odkritju DNK smo lahko opazili, da je DNK nekaj, kar dominira vsem življenju, vse ima DNK, rastlinske bakterije, virusi vse ima DNK za genetski material, z izjemo RNA virusa, ki je RNA virus.
Vse molekule se neprestano premikajo in človeško telo je zbirka teh molekul, ki jih poganja bioelektrika,  to pa vemo zaradi redox reakcije oziroma spremebe števila oksidiranih elektornov med dvema celicama.

#HOMEOSTAZA
ECS je dizajniran za ohranjanje in restavriranje homeostaze. Homeostaza je tendenca našega organizma ali celice, da bi regulirala svoje notranje pogoje in jih ohranila znotraj dinamičnega ravnotežja. Homeostaza je ravnotežje.

#kako ECS  deluje in signalizira
Velika tovarna, naše telo ima lastne encime, ki ustvarijo biomolekule ter jih razgradijo. Zagotovo vemo, da je naše telo polno endocanabinoidnih receptorjev, ter si tudi samo proizvaja ustrezajoče molekule, ki tako fizični kot psihološki vpliv, kot konoplja znotraj našega telesa. O Endocanabinoidnem sistemu še nevemo vsega. Za začetek nam je povsem jasno njegovo osnovno delovanje in akterji. Endogeno se nekaj zgodi znotraj telesa organizma, tkivu ali celice. Canabinoidni se nanašajo na skupino komponent, ki aktivirajo ta sistem.
Predstavljajte si receptorje celic v telesu kot set ključavnic, za vsako ustreza ključ, kemična molekula ali agonist. Vsakič, ko se agonist spoji s pravim ustreznim receptorjem celice, sprosti sporočilo, ki celici služi, kot navodilo. Endocanabinoidni sistem je primarno sestavljen iz dveh receptorjev CB1 in CB2. Antagonisti, oz kluči za tadva recetorja so kanabinoidi, ki jih proizvaja za naše telo, kot tudi kanabinoidi ki lahko pridejo od zunaj, s konoplje.
Na drobno signalizacija CB1 receptorja:
Medtem  ko celice komunicirajo zaradi akcijskega potenciala (dinamičenega pretoka), neurotransmiterji običajno potujejo od presinaptičnega nevrona do postsinapticnega nevrona (slika spodaj). Ta interakcija med prenašalcem signala (iz presinaptičnega neurona) ter neuro receptorja lahko sproži različne posledice na postsinaptični celici: iniciacijo naslednjega signala, delitev, izgon.
Endokanabinoidi so unikatni, sposobni poti v nasprotno smer , nazaj na presinaptični nevron,  kjer dostavijo povratno sporočilo, in to je mehanizem kako endocanabinoidi ohranjajo homeoestazo.
slika1  v detail
Akcijski potencijal povzročen s stimulacijo sproži presinaptični nevron iz presinaptične celice na pot do postsinaptične celice malo prehitro. Ta akcija v postsinaptični celici zbudi voltno odzivne kanale kalcija(kalcij je element nujno potreben ). Influx kalcija sprosti  neurotransmiterglutamate,Glutamate   se bo povezals svojim  receptorjem kar bo odprlo kanale kalcija v postsinaptični celic, akcijski potencial se bo nadaljeval in razpostiral.
Ko imamo v lepoti signaliziranja oz komunikacije med celicami vključene endokanabinoide, ti vplivajo na izpust glutaminata .Ko so endocanabinoidi v akciji pravilneje sproščamo glutatamate, ob tem pri dražljajih na postsinaptično celico se po potrebi sintetizirajo endocanabinoidi, našem telesu lastni cannabinoidi), ki jih ustvarimo iz maščobnih kislin, ki sedijo na membranah celice. Torej ta sinteza se zgodi na zahtevo oz. potebo celice da bi preživela. Endocannabinoidi potujejo retrogradno, preko sinaptičnega spoja nazaj v presinaptično celico in to j kjer domuje cb1 receptor, ki prepreči influx kalcija, to je način presinaptične celice, ki ima lahko zaščitno informacijo pred prevelikim izločanjem , kot v našem primeru. Vidimo torej avtozaščitni negativni feedback mehanizem, ki deluje povsem drugače, kot drugi neurotransmiterji (npr hormoni), ki so vodotopni, kar jim omogoči da so ustvarjeni predčasno, shranjenih na krvničkah kot glutamate, le da se ta sprošča po potrebi. Kanabinoidi so maščobno topni in jih nemoremo shraniti na krvničkah, bi nam kar odleteli, zato so sintetizirani po potrebi, potujejo retrogradno  ter so razgrajeni preprosto, po isti metodi kot telesu endogeni canabinoidi anadamit, 2AG.
#CANABINOIDNI RECEPTOR
 Poznamo ta trenutek dva, a zgotovo jih je več... komunicirata s kanabinoidi; na kanabinoide se ozivata, ter v zamenjavo  ustvarita različne reakcije po telesu.
CB1 je bolj koncentriran v centralnem živčnem sistemu, je eden najštevilčnejši receptor v naših možganih., prisoten tudi na žilah z notranjim izločanjem, aktivira se po potrebi na celicah po celem telesu. Energijo si proizvaja z izgorevanje ogljikovih hidratov.
CB2 receptor deluje bolj razpršeno, gosto prisoten na vseh imunskih celicah. Deluje na izgorevanje maščob.
CB1 IN CB2 kanabinoid recetorja
CB1 centralno nervni sistem


CB2v tkivih in centralnem immunskem sistemu








Cb1 in cb2 receptor sta najdena povsod v telesu a sta distribuirana različno,
Niso našli celice, ki nebi imela canabinoidnih receptorjev.
Sta receptorja za v telesu najbolj razširjene in različne molekule iz družin kanabinoidov.

#Kanabinoidi
so v telesu  kemična sporočila,  V rastlini kanabis spoznamo kraljestvo kanabinoidov, v različnih razmerjih, THC in CBD predominirata in sta odgovornia za  zdravilne učinke rastline in drugi imajo vsak zase pomemne lastnosti, ki jih znanstveni svet počasi odkriva.

Smo na začetku poti  sodelovanja s kanabinoidi, kako enostavno s poznavanjem rastline kanabis lahko tudi njeno uporabo priredimo potrebi: od antidepresiva do zaščitnika našega nervnega sistema. Jasno je opaziti velik napredek v negi degnerativnih bolezni, ko dodamo kot medicinsko orodje še kanabis.
Večina kanabinoidov je v rastlini prisotna le v malih količinah, še manj kot 0,01%  vsebnosti kanabinoidov, niso psihoaktivni in tudi njihovo delovanje ni tako opazno, vendar so majhni analogi (podobne strukture in funkcije) večjim skupinam kanabinoidov. Torej pričakujemo moč zeli predvsem preko glavnih kanabinoidov kot THC in THC/CBD razmerje, katerega učinkovanje lahko prilagajamo s poznavanjem podskupin in minornih kanabinoidov. Kot lahko opazimo imamo neskončno kombinacij med različnimi kanabinoidi in variacije znotraj sort kanabisa. In tako ima vsaka rastlina kanabisa svoj Kanabinoidni profil,ki pa je unikaten za vsako sorto in ni stabilen, običajno že zaradi pogojev  ob rasti.
#VAPORIZACIJA#  Ralični kanabinoidi imajo različne temperaturne portale za aktivacijo, preciznost uparjevalnikov nam tako lahko pomaga aktivirati točno določene kanabinoide že na podlagi pravilne izbire temperature.
Znotraj rastline so vsi kanabinoidi še v svoji kisli (2-COOH) obliki kot sta THCA in CBDA ( obstaja tudi B kislinska forma , a v mnogo manjših količinah kot A). Takšen kanabinoid v svoji prvotni obliki nima oz ima zelo nizek psihoaktiven potencijal (regulirajo spanje ter razpoloženje, bolečino) a se ne izkažejo za psihotoxične. Če pa te kanabinoide med uživanjem izpostavimo dekarboksilizaciji, ki je najstarejša poznanih organskih reakcij pot pirolize, je to dovolj da canabinoide premaknemo v njihovo aktivno formo.
Kanabinoidi so topni v olju in organskih solventih, zelo redko jih najdemo v solventih z vodo.1988 Alyin Howllet in William Devane odkrijeta kanabinoidne receptorje v podganah. V devedesetih začnejo odkrivati kanabinoidno aktivnost in receptorja še v ljudeh, ter endogene in exogene kanabinoide.
poznamo tiste nam lastne Endogeni kanabinoide, 2-AG primarno aktivira cb1 receptor in   Ananadamite molekula razsvetljenja,lahko aktivira oba receptorja .

endogeni kanabinoidni liganti so endocanabinoidi
anandamit in 2AG; sta retrogradna prenašalca sporočil v nervnem sistemu, sintetiziramo jih po potrebi in se takoj na membrani celice(derivati arachidonske kisline) in se takoj izpustijo. degradira jih enzimatična hidroliza anadamire razgradi FAAH(fatty acid amide hydrolase), 2-AG pa MAGL monoacylglycerol lipase 
,eksogeni kanabinoidi (prihajajo od zunaj) :phytogeni kanabinoidi (iz rastline) ter  sintetične približke.

Znotraj rastline so kanabinoidi predvsem  predaktivne nestabilne kislinske molekule, z repkom.




Geranil pirofosfat je organska enota 10ih atomov vodika
Geranyl_pyrophosphate
olietolic   acid , nisem še našla razlage kaj točno je..
oliteolic acid

 Dejansko  se znotraj biokemije rastlne kanabis srečamo še z enim čudežem narave< kako se različno poigra z atomi vodika , kisika ter hidrogena in posledično ustvari vso atomsko podporo dinamičnem gibanju življenja, tako v rastlini kanabis, kot pri človeku : 
tehnični podatki ;
:geranil pirofosfat in olietolska kislina, se skozi proces encimska kataliza katalizrata v CBGA  ,precurzor,mama kanabinoidom skozi vsaki skupini lasten tip sinteze: CBDA,skozi CBDA sintezo, THCA, skozi thca sintezo, in CBCA skozi cbca sintezo, in zopet imamo prekurzorje canabinoidom s katerimi se realno pogosteje srečujemo(zaradi manjše uporabe ter dostopnosti svežega materiala in sposobnobnosti absorbcije telesa): CBD, THC,CBC in mnogih drugih (dr. Hanušh, ki je v laboratoruju zaposlen s kanabisom vsaj že 40 let jih je odkril 144). 

   Kanabinoidi so posledica;  toplotnega delovanja na kislinsko predformo ali pa razgradnje teh kislinskih predform.

Uporabniki sveže zeli canabisa so opazili veliko maržo benefitov predvsem na uživanje skozi dolgi rok, brez psihoaktivnega efekta. S poznavanjem prekurzorjev kanabinoidov in njihovega delovanja, bomo bolje razumeli  kako nam rastlina koristi, kot tudi kakšen potencial bo imela skozi nadalnje katalize canabinoidov v tistih ki nas specifično zanimajo.
V sami rastlini kanabis jih je preko 144 že odkritih canabinoidov , v našem telesu se proizvajata anandamit in 2AG.

#CBG kanabigerol, predhonik THCja in CBDja
MNogi med nami imamo pomankanje kanabinoidne dejavnosti, kar nam telo hitro pokaže skozi nepravilno delovanje in simptomov le tega, ko smo v pomanjkanju. CBG je matična molekula ki kovertira v thc in cbd in druge kanabinoide…  je mama molekula kanabinoidov z iniciativnim potencijalom vsega zdravila znotraj kanabisa.
V kalčku Kanabisa se CBG pojavi že drugi dan kaljenja.
CBG lahko opazujemo kot antibiotik, združuje trombocite in tako zmanjšuje strjevanje krvi.
Visoke koncentracije CBGja so našli tudi v tekstilni konoplji bogati s THCjem.
mickey kush v cvetu
področja delovanja CBG; je močan antibaterik ter antibiotik, blokira tumorje ter omejuje napredovanje nekaterih rakov. Sprošča bolečino, vnetja, sprošča pritisk v očeh pri pacientih z Glaucomo. Je učinkovit pri krohnovi bolezni, promovira tudi rast kosti ter počitek telesa.
mickey kush suha zel
Kanabigerol ni psihoaktiven in blokira metabolizemski proces psihoaktivnega effekta thcja. CBG promovira rast novih celic v možganih (stimulira nevrogenezo). Deluje antibakterijsko, protitumorjem in regulira počitek telesa.
vsi glavni kanabinoidi se biosintetizirajo v rapidni akcji encimov znotraj rastline. Žal mlade rastline nujno ne pomenijo povišane vrednosti CBGja, a se da vplivati na vsebnost CBGja preko  posega v deovanje encimov,kar  povzdigne vsebnost CBGja.

THCA je prekuzor THCja, THCA spremeni toplota ali staranje suhe zeli v THC, je eno kemično reakcijo pred thc-jem, ta konvercija se znotraj telesa zelo omejna.

THCA tethrahydrocannabinolic acid je eden od najštevilčnejših rastlinskih kanabinoidov in thca je predhodnik thcja, in ni psihoaktiven ima pa svoje medicinske lastnosti;

  • protivnetno
  • modulira imunski sistem, lahko ga umiri ali ojača
  • kar je zanimivo, ko merite vsebnost canabinoidov v svežem materialu oz pred dekarboksilacijo, boste imeli zelo visok delež thca in nižji odstotek thc.ja ta podatek pa nam sporoča kakšna bo potenca thcja po uspešni dekarboxilaciji. kar je pomembno pri ugotavljanju kakovosti in potencijala kanabisa, ter najpomembneje efekt na pacijenta.
  • ta trenutek se ogromno preučujejo canabinoidi v svoji prvotni obliki, ter njihovo delovanje, saj je pomembno da rastlino dobro poznamo in si v čimprecizneje glede na širok spekter učinkovin pomagamo.poznavanje učinkovin in delovanje le teh na telo, bolnikom dejansko dela pot do zdravja precej udobnejšo ter učinkovito.
THC in njegova podobnost endogenem canabinoidu anadnamitu je najpogosteje najmočnejša naravna komponenta kanabisa kot rastline. 
Molekula  prisotna samo v kanabisu in našem telesu, kot anandamit.
Tetrahidrokanabinol, imenovan tudi delta-9-tetrahidrokanabinol (Δ9-THC)
 #THC

Tako kot vsi ostali kanabinoidi tudi thc začne svojo zgodbo z starševskima molekulama Geranioum phosphate in olivetolic acid, ko se spojita nastane cbga..precurzor, ki preko THCA sinteteze, pretvori v Thca, ta je povsem drugačen od thcja saj nima noben psihoaktivnih učinkov, in se v thc konvertrtira ali skozi čas ali s toploto.. thca se decarboksilira v thc. Dekarboxilacija je kemično povsem nasprotni proces fotosintezi. 

Najbolj prominentna komponeta kanabisa, najaktivnejša molekula delta 9 THC. Raziskovana od1964,  ko jo potrdi prof. Mechulam.
cb1 in cb2 receptor,sta glavna receptorja za regulacijo Endokanabinoidnega sistema, thc p se z obema spoji, je sposoben aktivirati oba receptorja, kar povzroči spremembo v funkciji celice na katero se spoji.
Najbolj poznani efekti THCja so da preprečuje slabosti in bruhanje,
Cancer.org so objavljene vse študije, ki prikazujejo kako lahko kanabis pomaga rakavim bolnikom tudi ob kemoterapiji in radiaciji. Bolnikom vzbudi apetit, je protivneten ter deluje protibolečinsko. Študije dr. Koserskyega dokažejo, da je THC kot protivnetno zdravilo delovanje 20x močneje od aspirina. Je tudi močan antioksidant, na Harvardu dr Anyu Pret ugotovi in vivo na miškah da thc  uniči tumorje.  Na ljudeh so speljane vse študije, skoraj vseh rakov do dejstva,da thc uničuje rakave celice možganov. Možgani so sama maščoba, thc pa ima maščobo rad..zato tako hiti v možgane;), dobro mu gre tudi z urejanjem postravmastki sindromov, kot ostale nevrološke nepravilnosti (Tourette sindrom,ko človek proti svoji volji začne ponavljati zvoke in gibe). Te tipi bolezni imajo pošastne stranske učinke, še posebno na mlade ljudi, z dodajanjem thc pa so se pacientom napadi začeli blažiti, in se tudi umirijo.Thc direktno targetira oba kanabinoidna receptorja in ju aktivira kot endokanabinoidi. Thcja ne razumemo,  zavoljo njegovih psiholoških effektov, a je njegovo delovanje preko meja razumevanja trenutnega sistema in odnosa do psihoaktivnega aspekat rastline kanabis. Thc direktno deluje nad kronično bolečino, slabostjo, apetitom, astmo in glavkomi, rakom ter virusi kot hiv...

na thcju ni še nihče predoziral, razlog zato je ker v možganskem deblu, ki nadzira dihanje in  nimamo cb1 niti cb2 receptorjev, In ker receptorja na možganskem steblu nista prisotna, ne morata vplivati na ta del funkcij nadozr dihanja, kot to ogrožajo opijati, narkotiki,,,najpogosteje pa alkohol. Običajno pretiran vnos thc, prekoračen meja povzroči anksioznost, pogosto si ljudje umislijo da se jim bo zgodilo kaj strašnega, vendar niso v nikakršni zdravstveni nevarnosti.

THCV  magična molekula, ki regulira telesno težo

 THCV znižuje lakoto in je navoljo predvsem v živem materijalu rastline, a potrebujemo super visoke količine,da si lahko zagotovimo hitro in učinkovito delovanje., Thcv je  aktiven na več področjih.in se ga še raziskuje. Ta trenutek zagotovo vemo: 

  • TETRAHYDOCANNABIVARIN THCV deluje na CB1 receptor, in ga že v majhnih dozah receptor blokira, v višjih dozah pa se z cb1 receptorjem poveže. Ko blokira pospeši izgubo telesne teže in  telesne maščobe, ter poveča energijsko učinkovitost. Torej ima pri nizkih vrednosti v tem aspektu nasproten učinek thcju, ki mu je po zgradbi zelo podoben=imata le manjše strukturne različice, a se razvije iz povsem drugih kemičnih procesov  kot thc in večina kanabinoidov, ki se zgodijo iz kombinacije gernioul fosfate and oleolic acid, thcv pa izhaja samo iz  oleolic acid in je zato drugačen. Največje količine najdemo v zemeljskih vrstah kanabisa prisotnih v centralni in južni afriki, prihaja predvsem iz trobskega in subtropskega pasu, kar nagovarja da je thcv izraz  adaptacije na okolje. SEveda so se vrste s to genetsko podlago širile tudi do latinske amerike.
Efekt thcvja je tudi psihoaktiven a bolj psihadelicno, saj se tudi zgradi podobno, in ga je potrebno decarboxilirati da nastane iz thca.
njegove lastnostI: deluje anti konvulsant, in prperečuje napade tresavice. Ima neskončen potencijal v reguliranju diabetesa tipa2, močno ščiti možgane pred vsemi stiskami, ki vodijo tudi do epilepsije.
Parkinsonove bolezni.
Običajno je THCV prisoten v kultivarjih do 2% kanabinoidov. a sodobni kultivarji dosegajo tudi do 15% THCVja. Izstopata DURBAN POISON in MALaWI GOLD.
Komponente kanabisa so seveda preko thcja najpogosteje kot komponenta sinergije cele rastline. Okoli 500 je že opisanih.

Rastlinski kanabinoidi so veliko darilo človeštvu, te komponete skupaj čuvajo obnavljajo in gradijo tako živjenje kot zdravje.
CBDA

Cannabidiolic Acid 


 CBDA se nahaja v sveži rastlini in le v presni obliki(RAW Canabinoid), zopet kemična komponenta, ki jo najdemo le v surovi rastlini, predvsem v tricomih vršičkov kanabisa. Običajno je razmerje  med THCA in CBDA 95%:5% . CBDA je predominantni predhodnik cbdja, CBD postane s staranjem zeli ali toplotno obdelavo.. Ta proces se imenuje decarboksilacija, ko s toploto ali staranjem  kislinska skupina molekule degradira, in ostanemo z aktivnim CBDjem.

Ratline kanabisa, ki so bogate s CBDA so posledično rastline sort bogate s CBD. semena rastlin bogatih s cbd  najdemo že pri vseh večjih hišah, tudi več različnih  CBD predominantnih vrst. Seveda da bi zaužili CBDA moramo te rastline uživati surove.
CBDA najdemo tudi v nekaterih vrstah industrijske konoplje.
Tako kot CBD tudi CBDA ni psihotoxičen, in ima podoben razpon delovanja ob uporabi; sprošča telesno bolečino, omiluje anksioznost, ter ohranja dobro počutje, kljub temu da na kemijskem nivoju cbda imenujemo neaktivna molekula cbd pa aktivna.
Na tržišču že lahko dobite ekstrakte presne rastline kanabis z veliko vsebnostjo CBDA, najenostavneje je zaužiti svežo rastlino v obliki smothia ali soka, le tako si zagotovimo najvišjo koncentracijo teh krhkih kislinskih molekul. Je pa zelo ugodno in organizmu kanabis v surovem stanju uživati ne glede na stanje ali starost lahko že kot samo začimo!
Poreg vseh dobrih efektih na naš endokanabinoidni sistem in njegovo delovanje, se bi morlai kanbiosvega soka poslužiti vsakokarat ko se borimo z vnetji.
 Podobno kot CBD, razlika je le v tem, kako telo molekulo razsuje in uporabi. Sveža rastlina canabisa kot prehrambeni dodatek in nuja je novo spoznanje in želja vsakega posameznika ki želi svojemu telesu posredovati najbolše kar planet ponuja. Listje v slolati, zmešano z drugim sadjem ali sok, kakorkoli že, ko integriramo kanabis v prehrano lahko le kot zel ali poper, torej začimbo do velike prijateljice na poti do dobrega počutja ter vibrantnega zdravja.
kanabisovo mleko

 #Slabost in bruhanje
cbda je krasen za vse z občutljivim želodce.  2012 study  testirala proti slabostni potencial  CBDA molekule, žal na podganah, izkazalo se je da je bil učinkovitejši kot cbd, pri zmanjševanju simptomov pri glodalcih.

canabinoid očitno aktivira specialne receptorj celic v možganih. Ta receptor se imenuje 5-HT1A receptor, eden od serotonin receptorjev najden na površinah celic ljudi in živali. Neruotransmiter serotonin je pozan za svojo vlogo pri depresiji, ima očitno tudi delež odgovornosti pri slabosti in bruhanju.  Študija pokaže, da se po aktivacije tega receptorja na celici po tretmaju s cbda, ki je razlog zakaj je kislina tako učinkovita pri zaustavi bruhanje in slabosti.
##Rak
In Vitro študije so poakazale, da CBDA ima protirakav učinek na rakave celice dojke, zaradi invitro poiskusa je to nizko zadovoljiv ekspirimen., Kakorkoli že tudi in vivo experimentih, predvsem na živalskih študijah, je jasno videti da imajo različne kanabisove komponente protirakavo delovanje. CBDA kislina uspe preprčiti migracijo agresivnega tipa raka dojke. Rakavi celici je preprečil pot po telesu, kar je pomembno v boju z rakom. Vse nadaljne raziskave jasno potjujejo da CBDA pomaga zatreti gen povezan z metastazo, proces v katerem rakave celice migrirajo iz enega dela telesa v drugega. Prav ta metastaza je v 90 % odgovorna za pojav raka dojke.
#anksioznost in težave psihotične narave
sicer ni bilo narejeno dosti raziskav, a podjetje GW Pharmaceuticals že ima patent nad CBDA , kot vzporedna terapija psihiatričnim motnjam.
Patent pomeni, da je dovolj kliničnih dokazov,dki garantirajo prihodnje raziskave in potencijal lekarniškega zdravila. Patenntirano zdravilo je kombinacjia CBDA ter CBD, THCV, CBC, in CBG.
#artritis in vnetna stanja
Kanabinoidi v surovem kislinskem stanju delujejo na vnetja podobno kot sodobna brez steroidna zdravila; Ibuprofen,  acetaminophen in aspirin.

Raziskovalci so polni upanja, saj CBDA komunicira z encimom COX-2. COX-2 je primarna tarča protivnetnih zdravil, običajno kanabinoidi kot thc in drugi ne reagirajo s tem encimom.
že dolgo si ljudje z artritisom pomagajo tudi s kozarcem zelenega soka., v njem naj bo tudi kanabis.  Ne pozabite, ko si utrinjate pot zdravja  s kanabisom nimate stranskih učinkov, kot jih večina enako ali mnogo manj učinkovit zdravil ima.
Sorte bogate z CBDA, ne pozabite velja samo za sveže rastlin, ko so te izpostavljene toploti se cbda konvertira v cbd.
Torej Sveža rastlina je nosilka kanabinoiodv v svoji predaktivni kisli formi, s katerimi pa naše telo ravno tako hvaležno deluje. Razlika je le da sveža rastlina da sveža rastlina vsebuje namesto THC  THCA , ki je surovi predhodnik thc.ja najpopularnejšega neurostimulansa.THCA nima nikakršnih psihoaktivnih učinkov.

Uporabnik lahko povsem v miru uživa željene količine surove rastline, brez skrbi da bi to imelo psoledice tudi povsem prebujenega uma. 

#CBD, se direktno ne povezuje z nobenim receptorjem, temveč deluje tako da naseli encime FAAH, ki preprečijo ali upočasnijodegradacijo anandamita- najverjetneje najpomembnejšega endocanabinoid, ki je aktiven v človeškem telesu. Rezultat je tudi nova gradnja anandamita v možganih.
CBD poznamo dosti manj nazorno kot thc, a se že ve, da preprečuje rast tumorjev, zmanjšuje ali preprečuje vnetja, slabosti, post travmatski sindrom,revmatoidni artritis, epilepsija, kardiovaskularne bolezni, je antipsihotik, preprečuje anksioznost. 

  • cbd, canabidol, zelo medicinska molekula, protivnetna..telesu pomaga neustvarjati kemikalije ki povzrocajo vnetja, je antikonvulziven in je zato umiri telo, ko to dobi napad..skozi uporabo cbdja se začnejo napadi ponavljati v manj epizodah
  • CBD SE SITETIZIRA PODOBNO KOT OSTALI CANABINOIDI, le če je dovolj cbda sinteze,ki je skupina molekul ki ima še priključen repek karboksilicilna kislina, ko pa te s časom ali gretjem odpadejo, saj so nestabilne dobimo cbd.
  •  obrne okoli negatine effekte thcja, brez da bi zmanjšal vrednosti thcja v krvi…
  • ubija rakave celice na način apoptose, in vmes varuje naše celice. Poveže se na receptorjev rakavih celic in povzroči apoptozo.
  • regulira spanje, nižje doze nas lepo uspavajo, višje doze pa nas povsem oživijo
  • ščiti poškodovane živce, tako da inhibitira procse ki bi živčevje poškodovali.
  • ne bo vplival na vaše razpoloženje in čustveno orientacijo



#Kanabikromin CBC je unikatna molekula v kanabisu, ki nam ravno tako ponuja kot podpira mnoge dobre prakse v zdravljenju s kanabisom, je pa prisotna znotraj rastline  le v sledeh >0,01 deleža kananbiodov.

medtem, ko že mnogi poznamo Thc in Cbd,  je CBC ena od mnogih  mini kemikalij, ki kanabisu prispevajo kontribucijo tem širokem razponu delovanja na naše telo.

To delovanje opazimo kot zaščito našega živčnega sistema, deluje protibolečinsko (učinkovit ob glavobolu, migreni), blaži slabosti in ustavi  bruhanje, odpravlja nespečnost, visoke doze pa so uspavalo, promovira rast kosti.
 Z uparjevalnikom ga aktiviramo pri 220 stopinjah. in drugo.
Študija marec 2010; izkaže se ,da cbd, thc in cbc  skupaj delujejo protidepresivno , CBC je močan antidepresiv.
CBC samostojno  promovira neurogenozo, nastajanje novih nevronov. 
Trenutno je edina poznana metoda za povečanje koncentracije CNC , da rastlino v zadnji fazi cveta skropimo z (AB) abscisic acid, to je zelo kompleksna tehnika,pri kateri doza in način aplikacije varira gede na rastlino ter pogoje rasti. Tehnika rezervirana za entuzijaste in profesionalce znotraj laboratorijev. Absicinska kislina nastaja v kloroplastih. Pomembna je pri uravnavanju počitka ter rasti v semenih in brstih rastline.

#CBN, Kanabinol  postprodukt degradacije THCja
 Kanabinol CBN je rezultat oksidacije THCja, lahko se zgodi ob slabem skladiščenju ali anpačnem ravnanju z rastlino med ustvarjanjem koncentratov. CBN se generira ko je THC eksponiran , izpostavljen UV svetlobi in kisiku, in ima tudi degradacijsko lestvico glede na temperaturo, višja temperatura hitrejša degradacija thc v cbn.
CBN ima le 10% psihoaktivno potenco če primerjamo z THCjem. A vseeno lahko opazimo opčutke zmedenosti, neorientiranosti, slabosti in upočasnjen  utrip. CBN se dobro veže na CB2 receptor, tako da uspe regulrati psihoaktivni efekt THCja, kadar je ta doziran previsoko.
Terapeutska uporaba CBN   se izkaže še bolj učinkovita od thcja le v primeru bolečine, kjer naj bi bil še ućinkovitejši od
Steklenička CBN raztopine
thja (3x potencijal aspirina), reducira simptome vseh nevroloških motenj, (odpoved mišič, bolezni nenadzorovanih gibov  mišic), je proti vneten, protii spasmatski, kot antioksidant se bori s prostimi radikali, stimulira rast kosti. Ob vaporizaciji ga aktiviramo pri 185 stopinjah. 
CBN je bil do 1936 zelo priljubljen, in  zato vemo kako priti do večjih količin CBNja. Pozna trgatev, ko je večina tricomov že povsem jantarne barve in zračno sušenje. Danes CBN ni željen kot prisoten kanabinoid saj predstavlja degradacijo THCja. Ko CBN zaključu svoje delovanje znotraj telesa smo utrujeni in lahko otopeli.


#Ostali kanabinoidi;
CBL (Cannabicycol je rezultat zracne oksidacije cbcja), CBV (Cannabivarin), CBNV (Cannabinchromevarin), CBND (Cannabinodiol), CBGV (Cannabigerovarin), CBT (Cannabicitran) CBE (Cannabielsoin), CBCN (Cannabichromanon), CBLV (Cannabifuran), CBR (Cannabiripsol) … počasi čakajo da jih naša stroka nadrobno razišče in se odloči kako jih najbolje uporabiti.



###

endocanabinoidi, ki nastanejo v našem telesu, proizvajamo jih sami iz nenasičenih maščobnih kislin.

Eksokanabinoide pa lahko telesu najbolj celostno dostavi rastlina kanabis. Znotraj telesa se vedejo kot endokanabinoidi. Prepoznamo jih 144, najbolj se z njimi ukvarja prof. Lumír Hanuš.  Najbolj dominanten je THC, takoj za njim CBD, a so še mnogi drugi, opis ustreza  sekciji posvečeni njim.
Za optimalno izkoriščeno zdravilno vrednost in delovanje rastline potrebujemo koncentrat ki predstavlja čimširši spekter rastlinskih učinkovin.

    «««««««««« Kako laboratoriji merijo prisotnost Kanabinoidov?

     Je več načinov, kako pridemo do podatkov vsebnosti THCja in CBDja znotraj koncentratov. Bolj precizne metode se moramo poslužiti če želimo bolj celostno meriti vsebine različnih koncentracij kanabinoidov, saj kot vemo so v prvotnih fazah to nestabilne kislinske molekule, na katere lahko vpliva toplota, ter druge fizične spremembe med postopkom meritev.
    Najprimernejša metoda je HPLC = High Performance Liquid Chromatography.
    HPLC metoda lahko loči in določi vsebino mešanici tekoče spojine. Kanabis vzorec običajno predstavlja mešanica kanabisa v solventu kot ethanol. Ta raztopina je nato vsrkana pod visokim pritiskom v tubo. Tuba vsebuje materijale, ki  vežejo točno določene molekule v vzorcu, glede nan njihove kemične značilnosti. Na koncu kolumna je detektor. komponente, ki so se spojile z materijalom znotraj tubusa bodo potovale zelo počasi in dosegle detektor zadnje.
    Terpeni so še bolj volatilni kot kanabinoidi in zahtevajo drugačno metodo za cromografsko identifikacijo. Visoka volatilnost terpenov pomeni da skoraj instan hlapijo in se običajno nahajajo v plinskem stanju, nasprotno kanabinoidom , ki so stabilni v tekočem stanju.
     Standarizacija testiranja kanabisa
    Ta trenutek še nimamo jasnih in stabilnih regulacij za merjenje fitosestavin znotraj kanabisa, kljub njegovi pomembnosti ter masovni uporabi. Tako potožijo v laboratoriju  Confidence Analytics, ki je s strani države Washington certificiran laboratory za določanje vsebnosti rastlinskih kemikalij znotraj kanabisa.
    HPLC metoda se izkazuje za najučinkovitejšo metodo ki tudi dominira na področju ogotavljanaja kanabinoidov znotraj materije. Seveda imajo različni laboratoriji različno opremo, tako da ta trenutek z lahkoto iz istega materiala pridobimo več različnih testov. metoda še ni regulirana. Nečinkooviti sta GC(gas crnometer method) metoda, le ta materijo segreje da jo lahko analizira, kar pri kanabisu povsem spremeni fitosestavo opazovanega materiala. Tudi papirni indikatorji so neučunkoviti, saj pri cannabisu že opazovana emulzija spremeni strukturo papirja. Zavoljo potrebe Kanabis industrije, ki je v poplnem razcvetu, pa bo potrbno potencijal vsake ratline kanabisa pravilno izmeriti.
     The Cannabis Alliance  je skupina namenjena promociji transparentnosti znotraj kanabis industrije, lobirajo da bi se testiranje kanabisa dobro standariziralo. Primer v Washingtonu #ROUND ROBIN#, skupina laboratorijev  acreditirana z strani države dobi v meritev potencijala, vzorec neznanega kanabisa. nato se bo primerjalo rezultate testiranj med laboratoriji. če delajo prav, bi morali biti podatki enakovredni med vsemi laboratoriji.

    raziskujete lahko dlaje in spoznate tudi druge zanimive kanabinoide kot npr CBDV kanabidivarin, nepsihoaktiven kanabinoid izkazuje učinkovito pomoč epileptičnim bolnikom.CBDV je prisoten v manjših količnah v vseh vrstah kanabisa, bolj iztopa v phitostrukturi rastlin iz severea himalaje in prisoten je tudi v nekaterih vrstah koncentratov kanabisa iz nepala.
    pridobivanje hašiša, eden od tradicionalnih postopkov nepal
  • kakšno bo razmerje thc cbd in drugih canabinoidov znotraj rastline je stvar genetike rastline, kot tudi okoljski razmer v katerih je rastla.

  • primeri rastlin visoki thc, približno ravnotežje ,cbd predominatntna rastlina






#Terpenoidi, essenca kanabisa ujeta v hlapne molekule
Karakteriske vonja in okusa kanabisa  ocenjujuemo po vsebnosti terpenov. Poznavanje terpenov nam pomaga razumeti kako se razligni kultivarji med seboj ločijo po okusi in vonju, ker so med vrstami tako očitne razlike; kot po gorivu, lahko po citrusih, gozdnih jagodah, siru...
Variacije vsebnosti teprenoidov in fenolov pa nam hrati pomagajo razumeti, kako bo kanabis na nas deloval. Tudi stroka je bila prepričana , da delovanje kanabisa determinira le vsebnost canabinoidov, a imamo vojko več kot 500 mikro rastlinskih molekul, ki lahko z nami sodelujejo do homeostaze.
acapulco gold
Ko je sodobni svet zopet začel uporabljati kanabis in uživati raznovrstnost terpenov, se lahko
purple afgani kush
zahvalimo le tihotapcem, da so nam pripeljali eksotične vrste Panama red, acapulco gold, Purple Laotian, Purple afgani, jamaijški kanabis s svojim močnim vonjem do hvaležnega temnega okusa Kolummbijskega kanabisa. In prišle so tudi tajske paličice,  kanabis ki diši in ima okus kot sveži pomarančni sok.
thai sticks

individualni podpis kanabisa je njegova  unikatna  kreacija terpenov. Terpeni odločajo in zagotovijo kako zelo bomo uživali in imeli radi neko vrsto kanabisa. Kanabis ima že dobro razčlenjeno terpensko profilno sliko, kot tudi njihovo sinergijo z thcjem in cbdjem, kar nam pomaga  izbrati pravo vrsto  glede potrebe uporabe. Da bi lažje razumeli, pri dveh različnih sortah kanabisa se lahko srečamo z rastlinami ki bodo imele isto rezmerje med vsebnostjo THC in CBD,  te rastline lahko ločimo le po terpenski strukturi. Različne kombinacije znotraj terpenskih struktur pa bodo podprele kanabinoide  in pripeljale do željenega rezultata. Te drobne krhke molekule so ravno tako enakovreden del zdravila, oz prisotnost le teh zagotvi zdravilu celostno delovanje. Seveda v botaničnem kraljestvu rastlin mnoge ustvarjajo terpene, opazili so jih tudi na nekaterih žužkih, glivah.
Terpenoidi so organsko aktivne molekule, sposobne urejati sisteme znotraj našega telesa, sicer se aplicirajo bolj kot stimulansi, antidepresivi, a si znotraj slike teprenov vsak lahko najde prijateljsko eteriko, essenco prave dinamične kreacije naše narave.
Kaj so terpeni in kako si jih rastlina ustvari
cvet rastline, krasno tretirane v bazi svojega ženskega cveta, kar vidimo na sliki je na površini cveta v sirini 1mm



Poznamo že 20000 KARAKTERIZIRANIH terpenov in so najširša skupina rastlinske molekule, ki si jo rastlina sama proizvede, da bi privabila ali odbila insekte, se borila z morebitnimi infekcijami. Terpeni so za rastlino najdražja produkcija.
tricomi sative
za rastlino so lahko terpeni zelo toksični, tudi mi jih rabimo samo malo malo, običajno pod 1/7% samega ekstrakta. 
a so terpeni zdravilni in varni človeku.
rastline pa morajo biti pripravljene tudi na radiacijo svetlobe, okilje se zelo dinamično spreminja in je vsakokrat zahtevnejši iziv, saj izginja okoljska kontinuiteta. In če imajo rastline dober genetski material preživijo, kreirajo dalje;
    Možno, da lahko kanabis razlikujemo po velikosti kuglic nastalih na tricomih, Klasifikacija canabisa mora vsebovati tudi vsebnost terpenov in flavonov,polifenolov in druge podrazredne fitokemikalije z magičnimi učinki skozi podporo zdravja v našem telesu ter planetu...  te solzice neoplojene ženske rastline kričijo v vesolje po polen, da bi naredile semenca, so zelo lepljive smolnate. Lahko smo blaženi, da poskus človeštvu ukrasti tricom kanabisa ni uspel.
    Danes laboratoriji končno raziskujejo najbolj mistično na tem planetu.
    TERPENI Ob kanabinoidih spoznajmo tudi flavonoide, terpene in terpenoide konoplje.

    prepisan članek, ker je najbolša slovenska različica pojasnil naše teme!
    Vsaka posamezna vrsta rastline ima svojo aromo in učinek. Ta edinstveni podpis ni le posledica kanabinoidov, ampak je tudi zaradi manj znanih molekul, to so flavonoidi, terpentini in terpenoidi. Določene vrste so pomirjevala, nekatere dajejo energijo, nekatere vrste rastline ovijejo vašo dušo z euforijo, nekatere pa so popolnoma primerne, kot naravno protibolečinsko sredstvo. Nekatere vplivajo na močni val navdiha in nekatere vas dvignejo. Vse našteto ni samo vpliv kanabinoidov. Za naštete učinke igrajo veliko vlogo tudi manj znane molekule imenovane flavonoidi in terpenoidi. Prepoznavne arome in učinki so njihovo delo. Splošna kakovost vrste rastline se je pogosto izmerila po vsebnosti THC.  Nekaj dobrih vrhov kvalitetnih sadik z dobro naloženim THC vas bo dvignilo, kar pa razkriva preveč osredotočen pristop do spojine THC. V tem primeru lahko govorimo o obsedenosti z aktivnimi sestavinami. Ali je vitamin C ali THC, veliko je bilo v zadnjem stoletju narejenega v zvezi z njuno odstranitvijo iz naravnega okolja. Za to obstajajo dobri razlogi in sicer, da je lažje nadzorovati natančno doziranje in standardiziranje kakovosti. Lažji pristop raziskovanja je k eni sestavini, kot pa imeti pred seboj kompleks naravnih sistemov. Izolacija aktivnih spojin omogoča, da so procesi donosni, kar je veliko težje z naravnimi preparati. Splošna kakovost vrste konoplje se meri večinoma po stopnji vsebnosti THCja. Pri takem ocenjevanju so kanabinoidi postali znani in CBD je postala druga najpomembnejša ''aktivna '' sestavina. Razkrilo se je, da je dobro kajenje boljše  v zvezi z zapletenim ravnotežjem med vsemi sestavinami, kot pa odstotek izolirane sestavine. To velja zlasti za kompleksno sestavino, kot je Kanabis, ki proizvaja več kot 220 spojin. Približno 85 od teh so kanabinoidi, 120 je terpenov in 20 flavonoidov.

    Kaj so flavonoidi?

    Edinstveni vonj in okus določene vrste konoplje se proizvaja s pomočjo flavonoidov-aromatskih molekul. Nekateri flavonoidi, kot je keratin, luteolina in kaempferol, se naravno pojavljajo v mnogim različnih rastlinah. Edinstveni flavonoidi, ki jih ima konoplja se imenujejo Cannaflavius, ki ne samo dišijo, ampak so farmakološko aktivni. Naprimer ugotovili so, da Cannaflavin zmanjša vnetje tako, da zavira vnetne molekule PGE-2 in je 30x bolj učinkovit kot aspirin. Podobno kot CBD, flavonoidi preoblikujejo učinek THCja. S pomočjo kompleksnih biokemičnih mehanizmov, flavonoidi vzajemno vplivajo na različne dele telesa. V skupnem sodelovanju z receptorji estrogena delujejo kot močen antioksidant ali pa zavirajo encimske procese.

    Kaj so terpeni in terpenoidi?

    Terpeni se pojavljajo naravno v živih bitjih in rastlinah z namenom, da odvrnejo parazite. Podobno kot flavonoidi, terpeni oddajajo močen vonj in okus. Terpeni so hlapne molekule, ki prispevajo k aromi popkov. Z raziskavami so odkrili, da so terpeni psihoaktivni in prispevajo k celotnemu učinku določene vrste ratline. Učinki so širokega razpona in sicer protibolečini, proti tesnobi, delujejo tudi protivnetno in še mnogo tega. Presenetljivo je, da 30 % konopljinega dima sestavljajo terpeni in terpenoidi.


    Razlika med terpeni in terpenoidi je, da so terpeni enostavni oglikovodiki
    ogljikovodik
    , medtem ko terpenoidi sestavljajo dodatne funkcionalne skupine. V naravi so enostavni ogljikovodiki-terpeni gradniki za večje in bolj kompleksne molekule, kot so steroidi, pigmenti in vitamini. V konoplji si terpeni in THC delijo biokemijskega znanilca, to je geranilni pirofosfat, ki se razvija v prosecu smolnih žlez v kanabinoide in terpene.

    Kot mnoge dišeče cvetlice in rastline, kanabis razvija terpene, da privabi koristne žuželke in odbija plenilce. Številni dejavniki, vključno s podnebjem, vremenom, stopnjo razvoja sadike, uporabljenim gnojilom, tipom prsti, kjer rastlina raste in tudi čas dneva ima vpliv na razvoj terpenov v rastlini.
    Raznolikost arom različnih vrst konoplje je znana, vendar je najbolj zanimiva lastnost terpenov in njihova sposobnost za interakcijo z drugimi aktivnimi spojinami v rastlini. Terpeni lahko dozirajo količino THCja, ki potuje po krvi skozi možganske pregrade. Njihov vpliv sega tako daleč, da uravnava neurotransmiterje, kot so dopamin in serotonim, spreminja njihovo stopnjo proizvodnje in razgradnje, njihovo gibanje in razpoložljivost receptorjev.
    Med tem, ko je bilo prepoznanih 100 različnih terpenov in terpenoidov v rastlini kanabis, smo povzeli v nadaljevanju nekatere najbolj pogoste.
    avtor Zdravilna Konoplja :
    pravilo isoprenov
     Limonen, ki je sestavljen iz dveh povezanih isopren enot, se lahko izrazi kot(C5H8)2, ki je enakovreden C10H16. Tudi nekaj drugih terpenov ima takšno strukturo, a se isopreni enoti organizirata vsaka drugače;kolektivno, so poznani kot monoterpeni (mono predznak tukaj označi število zaključenih terpenskih enot; en terpen izenači dve enoti isoprena).
    Terpenidi s tremi povezanimi izopreniskimi enotami se imenujeo SESQUITERPENS, (sesqui pomeni 1,5), naslednji s štirimi se nato imenujejo diterpepeni in tako dalje. Formula torej ostaja (C5H8)n, kjer je n število povezanih izopren enot, kar poznamo kot izprensko pravilo in je eden najpogostejših načinov kako narava gradi.

    Rastlina kanabis producira kanabinoide skozi dinamično zaporedje kemijskih reakcij, ki vkjučuje terpene kot gradnike. Canabinoidi so pravzaprav terpenophenolične komponente saj so zgrajene iz blokov terpenov spojenih na skupine phenolov (C6H60), in kot so terpeni tudi predkurzorjev kanabinoidov, bo izobilje terpenov tudi znak visokih vsebnosti kanabinoidov.
    Katere od teh komponent lahko srečamo v kanabisu?
    skozi najmanj 120 terpenov ki jih zgradi kanabis,so mnogi le v sledovih in si teško zagotovimo njihov medicinski effekt.
    Primarni terpeni in terpenoidi v kanabisu so limonen, myrcen, pinin, linalol, eucalyptol, ? terpinen, ß-caryophyllene, caryophyllene oxide, nerolidol in phytol.  Učinkovanje terpenov si v nasprotju s kanabinoidi lažje predstavljamo, saj so nam v izobilju dostopni na drugih raslinah, po katerih se včasih tudi poimenujejo. 
    Limonen  Aroma: kiselkasto, citrusi (limona, pomaranča, grapefruit)
    Učinki: izboljša počutje, osvežitev
    Zdravilna vrednost: Deluje proti batkterijsko, proti glivično, proti rakotvorno in izboljšuje razpoloženje
    Najdete tudi v : citrusih, rožmarinu in poprovi meti
    Prisotnost v: OG Kush, Damn Sour, Diamond Girl, Super Lemon haze, Jack the Riper, Lemon Skunk
    Monoterpen primarno odgovoren za specifično citrus odtenek vonja, D-isomer. D_Limonen diši po pomarančnem v svoji izolirani formije dominanten terpen v sortah, kjer prevladuje sativa učinek “bistre glave”. Nahaja se v lupinah citrusov in omogoča boljšo absorpcijo ostalih terpenov skozi kožo in membrane. Uporablja se kot sredstvo proti tesnobi in depresiji.  Umiri srce in reflux želodčne kisline.  izoliran D-isomer je razširjen v prehrani kot kozmetiki, zavonjamo ga v vsakem nakupovalnem centru v odedlku s čistili. Lahko pa ga uporabljamo tudi kot naraven in trajni solvent, saj je sposoben stopiti olja in druge lipide, lahko celo odstarni barvo in je upoštevan kot napreden substitu terpentinu, je pa tudi dražeč v večjih količinah.

    D-limonen sedaj dodajajo kanabisovim ekstraktom kot ojačevalec okusa, ker se mnogi terpeni žal izgubijo v procesu izdelave koncentrata.
    • PINEN• Prisotnost vsortah pod komercialnimi imeni Trainwreek, Cheese, Chem Dawg, Super Critical, Jack Herer, Bubba Kush, Super Silver Haze Pinen –momnoterpen, ki se naravno pojavi kot dve isomerni molekuli (olekula z ist kemijsko formulo a drugačno strukturo). Ta isomerja poznamo kot Alfa Pinen in Beta-pinen. Najpogostejši vir so terpentini, ki se jih pridobiva iz destilacije iglavcev) in lahko dosežejo tudi do 60% volumna vseh terpenov v koncentratu ene rastline, povprečno je prisoten v večini sort do 30%
    • alfa in beta-pinen in  imata značilen vonj borovih iglic. Je najbolj pogost terpenoid v naravi. 
    • Deluje protivnetno in bronhodilatorno že v zelo majhnih dozah, je tudi protivneten protibakterijski ter antibiotičnega delovanja. Prisoten je tudi v molekulah spomina v naših možganih 
      • alfa pinin ima dober efekt na rast korenin v mnogih rastlinskih vrstah, ki ta proces vodijo skozi reskcijo kisika, te vrste si povzročijo oksidativni stres znotraj svojega koreninskega sistema.  Mnoge rastlinske vrste pinine izločajo skozi liste kot naravni herbicid, ki drugim rastlinam preprečuje dostop do hranil.
    • Najdete tudi v : borovih iglicah, rožmarinu, baziliki, petršilju, kopru, bergamotki, olive
  • Linalool –Prisotnost v: White Rhino, Sweet Mango Avto, K.Train, Elnino, Skunk#1, White widow
    • monoterpenoid njegova kemična formula; C10H180, prisoten v stotinah rastlicnskih vrst sivka, meta, cimet, breza,nekateri cistrusi. LInalol je povsem nesimetrična molekula, kiralna molekula. Kar pomeni da ima dva isomerja ,ki si nista simetrična.
    • levi isomer je S-linalol najdemo ga v koriandru, sladki pomaranči in sladkih cvetnih scentih,
    • desni isomer  R-linalol se pojavlja v baziliki, lavandru…
    • najintenzivneje pomirjajoče deluje na celo telo, lahko zelo koristi instan nanos ob manjših opeklinah v kuhinji. Cvetlični vonj, ki spominja na pomladno cvetje z rahlo začinjenim tonom deluje učinkovito proti tesnobi ter odpravlja stres. Ima sedativne lastnosti.
  •   Proizvaja ga več kot 200 rastlin; sivka, meta, palisander, agrumi, breza in celo nekatere gobe
  • Myrcene / MERCIN
    • Prisotnost v vrstah:White Rhino, Sweet Mangoauto, K.Train, El.Nino, Skunk # 1, White Widow –zopet monoterpen, najpogostejši terpen kanabisa, včasih predtavlja tudi do 60% esencialnega olja nektaerih vrst. 
    • Najdemo ga tudi v BAY LEAF?, divjem timijanu, hmelju (blazinice iz hmelja so še danes ohranjen terapevtski pristop za boljše spanje), ylang-ylang,  verbeni,  limonski travi… 
    •  Myrcen, koncentriran  po vonju  intenzivno varira kot smolnato zeliščen ter rahlo metalnega okusa. 
    • Poimenovan je po nativni brazilski rastlinici, hitrorastočim listjem ter koreninskim sistemom Myrcia sphaerocarpa . Nativno so uprabljali to rastlinico  ob vnetjih sečil, črevesja, diabetesu ter težavah s pritiskom in ožiljem. 
    • Myrcen je odgovoren za sedativni, celo narkotičen učinek kanabisa,in vivo na podganah je uspavalo, ko se koncentrati terpenov združijo v pravilnih razmerjih z limonenom, terpenoidom citral.
    • Sorte, ki vsebujejo manj kot 0,5% mycrena imajo stimulativen energetski učinek.   
    • Kot predhodna sestavina za mentol, citronelo in geranol je razširjena uporaba v kozmetični idustriji, prilubjen  v aromaterapiji. 
    • . Ima protivnetne, protibolečinske, antioksidativne, protirakotvorne, antidepresivne in sproščujoče učinke na mišice. Regulira prepustnost celičnih membran in omogoča večji prehod THC-ja.

  • Ocimene – sorte; Arjan’s haze #3 1.61Himalayan gold 0.35
  • se uporablja v parfumih zaradi prijetnega vonja. V naravi deluje kot način zaščite za rastline ima protibakterijske,antiinfekcijske in protiglivične lastnosti.
  • ocimen je monoterpen sadno-cvetnega vonja. V naši krvi se izkaže kot zaščitnik belih krvinih celic, preko različnih poti doseže protivnetno delovanje. 
  • Terpineol 
    – je znan po svojem prijetnem vonju in pogosto uporabljen v milih in parfumih. Ima sproščujoče učinke.
  • Beta karofilen – edini terpen, ki vpliva na endokanabinoidni sistem preko receptorja CB2 ter povzroča protivnetne in protibolečinske učinke. najdemo ga tudi v črnem popru
  • Geraniol – ima rahel vonj po vrtnicah, zato je primeren za uporabo v parfumih. Je učinkovit repelent komarjev in kaže potencialne zaščitne učinke pri neuropatiji.
  • Alfa humulen – prispeva k “hmeljasti” aromi konoplje. Deluje kot zaviralec apetita in kaže močne protivnetne učinke.
  • Borneol:
    Aroma : dišeča Menta, Kafra
    Učinki: pomirja, umirja
    Zdravilna vrednost: v tradicionalni kitajski medicini se uporablja kot Moxa za zmanjšanje stresa
    Najdete tudi v: cimetu, galangi in pelinu
    Prisotnost v: The Church, Diamond girl, Green-o-matic

    Carene:
    Aroma: sladko, cedra, dražljivo
    Učinki: neznani
    Zdarvilna vrednost: v aromaterapiji se uporablja za zmanjšanje prekomerne tekočine sluznice nosa, oči, poteja in povečanje menstruacije
    Najdete tudi v: cedri, boru in rožmarinu
    Prisotnost v: Elnino, Lemon Skunk, King's Kush

    Caryophyllene:
    Aroma: dišeča, topla, sladka, po lesu,
    Učinki: neznani
    Zdravilna vrednost: uporablja se protivnetno in protibolečinsko. Pri visokih dozah kalcija in kalija, pride do blokade ionskih kanalov. Je ena izmed spojin, ki prispeva k pikantnosti črnega popra.
    Najdete tudi v: črnem popru, hmelju, sivki, rožmarinu, klinčkih in v origanu
    Prisotnost v: Arians, Haze#2, Super Silver Haze, Nevilles Haze

    Eucalyptol:

    Aroma: dišeča, meta, kafra
    Učinki:centreranje,usklajevanje in spodbujanje
    Zdravilna vrednost: uporablja se za umiritev kašlja,za antibakterijsko ustno vodico in puder za telo
    Najdete tud v: rožmarinu, žajblju, pelinu, baziliki, čajevcu, kafri in lovorju
    Prisotnost v: Kings Kush, Chem Dawg, Bubba Kush








Vzdrževanje stabilnega okolja navkljub stresu in spremembam je naloga na katero vas hip bedi naš ECS.Dejavnik stress in okolje pa je najpogstejši rušilec stabilnosti ECS (npr: postravmatski stres in demenca sta jasno pokazatelja disregulacije ecs). sedaj ko poznamo abecedo lahko začnemo brati roman. Primerno laboratorijsko poročilo;
Med najbolj prepoznanimi učinki, ki jih vsak lahko oceni osebno anekdotalno:
-anaerobne vaje, runners high
-bolečine ob hudi poškodbi, zamik bolečine
-zaščita pred travmatično izkušnjo z spremembo spomina(preobremenjen nevronski sistem)
-mamino mleko vsebuje endocanabinoide, otroci z oslabljenim ecs(prvi ne še klinični znak) imajo zmanjšano ali nimajo potrebe po dojenju
ECS regulira homeostazo preko različnih načinov, vključno z omogočanjem medcelične komunikacije med različnimi tipi celic
#Metabolizem
Poškodovanega črevesja se lahko lotimo s lactobacilus terapijo..enostavno v našo dieto začnemo uvajati bakterijske kolonije vsako jutro ali pred obroki. V obdobju med 5 in 6 meseci se bo najverjetneje situacija v vašem črevesju uredila.  Thc ravno tako deluje na kolonije bakterij v našem črevesju, poskusi na miškah z genetsko predispozicijo za debelost, je thc uspel preprečiti debelost skozi spremebo ravnotežja bakterij... zanimivo..Naše črevesje je polno canabinoidnih receptorjev. Terapija z močno dozo thcja  vnesenega s svečkami rektalno uredi stanje našega črevsja v obdobju treh tednov. Torej z dovajanjem in suplementiranjem thcja v našo prehrano oz življenski stil seveda ob spremljavi primernejše prehrane, gibanja počitka ter ostalih stebrov zdravja, bi lahko stanje v našem črevesju tudi ohranjali v dobrem.  se lahko telesne teže lotimo s thcjem, le ta bo v našem črevesju spremnil ravnotežje bakterij do točke takešnega kot nam naravno pripada, canabis lahko ima takšen učinek. Tehnologija pristopa zna biti rahlo distruptivna, saj zaobjema tako rektalni vnos canabisovega koncentrata, kot preprečuje oralni vnos ki ni rastlinskih virov.

 # Entourage effect, effekt celotnega orkestra fitokemikalij iz rastline.
Thc ni povsem aktiven brez malo cbdja in vice vers.Sta pa oba psihoaktivna, a cbd nima psihotoxicnih učinkov in jih tudi zmanjšuje. Samo skupnost cannabinoidov veveliki množnosti dobro effectira bolezen, , cannabinoidi redko delujejo osamljeno. KO v našem rastlinskem ekstraktu zaobjamemo čimširšo paleto cnnabinoidov, terpenov, flavonov  jim omogočimo tudi aktivno delovanje na večih receptorjih (kombinacija cbd,cbn in cbg dominantne rastline z limon bo močno vplival na občutja anksioznosti, depresije a hkrati moduliral tudi ostale neurotransmiterje).

#THC dela!!! z bratci in sestrami in zrastlo v RASTLINI!
Zavoljo srecnih, sočnih tricomov ki  odlikujejo redko videne vršičke kanabisa .

Možno, da bomo lahko kanabis razlikovali po velikosti kuglic nastalih na tricomih, Definitivno je zelo pomembna stvar clasifikacije canabisa tudi vsebnost terpenov in flavonov,polifenolov in druge podrazredne fitokemikalije z magičnimi učinki etc in ne zgolj cbdja ter thcja...  te solzice neoplojene zenske rastline kričijo v vesolje po polen da bi naredile semenca, so zelo lepljive smolnate.
Poskus ugrabiti človeku poznati tricom...čudežni smolnati mešiček neoplojene ženske rastline canabisa, tako unikaten v naravi in temeljit v delovanju, mi nabije solze od vek do srca.
Na zdravilo, ki ga lahko izluščimo iz kanabisa moramo gledati celostno, s povsem naravnega zornega kota in tudi vse kar je v zvezi s kanbisom kot zdravilom jemati celostne iz rastline, ne izolirano, najmanj sintetično. Lepota biokemične kompleksnosti za katero je narava poskrbela še pred človekom nas neprestano opozarja na svojo možnost uporabe v najširšem spektru delovanja...opozarjam vas, ni boljše kot imeti canabis za prijatelja družinske lekarne
opravi nežno olje dragoceno zgolj s cbdjem: zobobol,pik žužkov, opekline sonca...
#ZDRAVLJENJE
#lajšanje kroničnih bolečin
# uživanje kanabisa
-semena
-kalčki
-rastlina v različnih fazah rasti, najpogostejo zelenos vežo živo zel izsočimo skupaj z drugim zelenjem in sadjem ali zelenjavo. tak sok je bogat vir mineralov vitaminov, zal so kanabinoidi v soku maj prisotni , ostanejo v polpi
- suha zel
-ekstrakt oralno
-ekstrakt vaginalno ali analno
-sprey
-krema
# Visoka marža benefita uporabe kanabisa
Stavek lahko beremo na več načinov, brez cinizma je lahko vsak prijazen tako našem telesu, umu, družbi, planetu. Skozi izobrazbo
#Smola
moja izbira solventa je zavoljo vonja in okusa ki ga želim skupaj s klorofilom izločiti iz ekstrakta.. meni veliko bolj prijazen na okus ekstrat brez klorofila, glede zdravilnosti klorofila računam na celostno mkoč smole tudi brez tega elemat a hkrati zgolj rastlinsko prehrano bogato tudi s klorofilom (ko si vzamemo čas za npr nekaj tako resnega kot zdravljenje svojega telesa). Ni bistveno toliko kakšen solvent izberete oz imate na voljo...  kot lahko prepoznate s razumevanjem ecs in vpliva kanabisa nanj bo zdravilo v večiki verjetnosti zelo močno neglede na medij...bolj pomembno je da ste končali z čistim koncentratom rastline. seveda je naš željen effekt koncentrata običajno ne spreminja s solventom, je veliko drugih možnosti med samim procesom izdelave da zavoljo neizkušenosti ali nepazljivosti privedemo do nesreče...najpogosteje minorne narave,,, a veliko primerov catastrofe.. npr Rick simpson  si je zasmodil celo roko,,, sicer jo je tudi ppozdravil v prej kot 3h mesecih..a najbrž je zelo bolelo ko je prišel do opeklin ? stopnje.
metode extrakcije
- subcritical carbodioxide metoda, ni najbolj effektivna, je pa med  najdražjimi
# Kanabis in živali

#sintetični cbd je nevaren, sintetični thc pa prava grozljivka
Glavni viri ob pisanju bloga:



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

terapija s kanabinoidi

Predstavlja se vam terapija s kanabinoidi. Trend, kako lahko sodobni človek uporablja kanabis, in si zagotovil pravo razmerje njenih kanabinoidov brez psihotvornega efekta. Kanabinoidi prihajajo iz preproste rastline kanabis, ene starejših aromatičnih zeli našega planeta, ki je žal že dolgo narobe razumljena, ter nasilno umaknjena iz našega naravnega okolja, ter posledično prehrane ..na nivoju mikronutrienta, kot se uporabljajo npr. lovor ali žajbelj. Stanje zdravja sodobnega človeka, ter rapidno staranje in le tem povezane bolezni, pa nam namigujejo na oslabljeno delovanje endogenega kanabinoidnega sistema, saj kjer ljudje   vsaj na nivoju mikrodoziranja kanabinoide je   klinično potrjena restavracija homeostaze ter boljše počutje in učinkovitejše delovanje telesa.   Že dvajset let se klinično opazuje delovanje našega endogenega sistema, ki krovno regulira stanje homeostaze znotraj našega telesa. Naš sistem si endogeno proizvaja dovolj lastnih endokanabinoidov le skozi dobo o

in the fetish world, bad girls are queens.

CANNALUBE ALL FOR YOU WHEN YOU NEED IT cannalube ,  is the story of the most intense lubricant. kingdom of plants with cannabis, holds a scent for women, capable of supporting our intimate sensations. I discovered it by accident, through deeper friendship with the largest icon of plants Cannabis. Cannabis, as a plant friendly to our  health, has an immature social label, and we rarely can admire its linkage between enriching erotic behavior.  The phenomenon of cannabinoids from the complete extract of cannabis plants fused to noble serum coconut fat, grape seed oil, cocoa dew, and the essence of jasmine. All ingredients of organic and fair origin, the most valuable  offers of planet:  CANNALUBE. ORGAZM IS THE MAIN AWARD OF CONTEMPORARY WOMEN, INDEPENDENTLY OR IN A GOOD COMPANY . Experiencing total physical relaxation at the level of each cell and mind is a phenomenal approach, maintaining the satisfaction of the body, expressive smile and divine vital sexuality.

Terapia con cannabinoidi

Sei trattato con cannabinoidi.  Trend, come può un uomo moderno usare la cannabis e assicurare il giusto rapporto tra i suoi cannabinoidi senza l'effetto psicotico.  Cannabinoidi provengono dal semplice cannabis, uno dei più antichi erbe aromatiche del nostro pianeta, che purtroppo è stato a lungo fraintesi e forzatamente rimosso dal nostro ambiente naturale, e quindi alimentare livello ..na di micronutrienti, quali sono usati per esempio.  alloro o saggio.  Lo stato di salute dell'uomo moderno, e un rapido invecchiamento e malattie correlate, ma alludono al malfunzionamento del sistema cannabinoide endogeno, perché dove la gente     , almeno a livello di cannabinoidi microdosaggio è     clinicamente validati ristorante omeostasi e sentirsi meglio e più efficiente funzionamento del corpo.   Già venti anni di clinica osservare come il nostro sistema endogeno, che regola l'omeostasi ombrello nel corpo.  Il nostro sistema produce endogenamente una quantità sufficiente di pr